Breukers

Afgeleid van Broek = drassig stuk land, moeras. Varianten: van den Broe(c)k, Broekmans, Opbroek en op het Broek.

Brouwers

Een naam waarvan de herkomst duidelijk herkenbaar is, nl. bierbrouwer. Varianten: Brouwers en Breuer.

van Buggenum

Herkomstnaam. Ontleend aan het dorp Buggenum bij Haelen.

Cals, Kallen, Crolla

Overige varianten: Karels, Caelen en Krolls. Afgeleid van Karel of Carolus, d.i. kerel, vrije man.

Castermans

Herkomstnaam. Ontstaan uit het gehucht Caestert onder Eysden.

Crutzen, Krutzen

Afgeleid van de doopnaam "Crusius". Een oude Christelijke benaming die verwijst naar het kruis van Christus.

Curvers, Kurvers

Deze namen zijn ontstaan uit het beroep van korfvlechter of mandenmaker. Varianten: Coerver, Corver, Curfs, Korbmacher, Körvers. Ook de namen Manders en Mandemakers zijn ontstaan uit dit beroep.

Custers, Kusters

Deze algemeen voorkomende naam is afgeleid van het beroep "koster". De benaming koster is weer afkomstig van het Latijns "custos", bewaker, beschermer, wachter. De namen Wackers en Weekers kunnen eveneens van bewaker (in de zin van koster) zijn afgeleid. Zie ook onder "Wackers" Enkele eeuwen geleden trad de koster in veel gevallen ook op als schoolmeester.

Claessen

Afkomstig van Nicolaas. Varianten: Claus, Cloos, Co(o)len, Klaassen, maar ook Keulen, Keulers, Kooien, Kohlen en Kleuskens.

Clerx, de Klerk

Afgeleid van de beroepsnaam klerk in de betekenis van schrijver. Het woord notarisklerk herinnert nog hieraan. Het woord klerk is van Latijnse oorsprong nl. "clericus" (clerus is geestelijkheid, een beroepsgroep, die als een van de weinigen kon lezen en schrijven).Varianten: Schrijvers en Schreibers. Een geestelijke met alleen de lagere wijdingen trad ook wel eens op als "stever", een eedafnemer. Het woord Stever leverde de achternaam Steyvers op.

Coenemans, Coenen

Overige varianten: Coonen, Koonen, Coenders, Coenraads en Korten. Afgeleid van Koenrad.

Damen, Dohmen

Afgeleid van Daems, een roepnaam voor Adamus of Adam, de bijbelse stamvader van de mens. Varianten: Dahmen, Daams en Dams.

Dieteren

Regelmatig voorkomende achternaam in Zuid- Limburg. Herkomstnaam ontleend aan het dorp Dieteren, één van de stamgebieden van de Schulpen's. Ook de namen Diederen, Diethers, Dethers, Deeders en waarschijnlijk ook Didderen verwijzen hiernaar. Deze namen kunnen (tevens) ook ontleend zijn aan de voornaam Diederich, een roepnaam van Theodoricus (Theodorus).

Dullens, Dols

Vermoedelijk ook Dolmans. Waarschijnlijk ontleend aan Doll, een oude roepnaam voor Berthold (schitterende heerser).

Eberson

Varianten: Everaets Eversen en Evers. Afgeleid van Eberhard (sterk als een ever = wild zwijn). Bijzonderheid: de naam Eberson is een typisch Susterse naam. Alle Susterse Eberson's zijn nakomelingen van een zekere Joannes Petrus Eberson, een militair die in Hongarije geboren werd, en in 1748 huwde met Maria Elisabeth van Dyck uit Maasbracht. Hij was protestant, zij katholiek. Zo ontstond een protestantse- en een katholieke tak. De Susterse Eberson's behoren tot de katholieke tak.


22